اهدای خون چیست؟

اهدای خون، عملی که توسط آن یک فرد می تواند با اهدای یک واحد کامل از خون خود، جان سه نفر را نجات دهد. این عمل هنگامی رخ می‌دهد که یک فرد سالم به‌ طور داوطلبانه میزان مشخصی از خون خود را در یک مرکز انتقال خون هدیه کند. خون اهدایی پس از انجام آزمایش‌های غربالگری و تأیید سلامتی به ‌منظور تهیه فراورده‌های خونی مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا از طریق بانک خون مراکز درمانی به افراد دیگر تزریق می‌شود. بنابراین به طور کلی به فرایند اهدا و تزریق به دریافت‌کنندگان، انتقال خون گفته می شود.

چرا انتقال خون؟

در حال حاضر، با وجود پیشرفت های چشمگیر در زمینه علم پزشکی هنوز هیچ گونه جایگزین مصنوعی برای خون ساخته نشده است و فقط خونی که توسط انسانهای نیکوکار اهدا می شود، می تواند جان انسانهای دیگر را از مرگ نجات بخشد. عدم وجود جایگزین مناسب برای خون، محدود بودن مدت زمان نگهداری خون و فرآورده های خونی، همیشگی بودن نیاز به خون و فرآورده های آن سبب شده تا اهدای خون از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار شود.

مزایای اهدای خون

اهدای خون نه تنها برای افراد سالم زیانی ندارد، بلکه موجب جلوگیری از ابتلای آنها به بیماری ها نیز می شود. البته باید ذکر کرد که سیستم خون سازی بدن انسان به گونه ای است که با افزایش جریان خون در بدن، طی مدت کوتاهی این مقدار خون اهدا شده را جایگزین می کند که این خود یکی از مزایای اهدای خون به شمار می رود؛ با این حال اگر بخواهیم دیگر فواید این عمل نوع دوستانه را نام ببریم، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تجربه ای فرای اهدای خون

احساس خوبِ بعد از کمک به هم نوعان و نجات زندگی انسان ها قطعا چنان آرامشی را در فرد اهدا کننده ایجاد می کند که می توان گفت به نوعی با سایر فواید اهدای خون قابل قیاس نیست. همچنین همان طور که می دانید تاثیر مثبت حال روحی خوب نیز بر سلامت جسمی اثبات شده است.

  • پیشگیری از سرطان

از آن جایی که اهدای خون به نوعی پاکسازی بدن محسوب می شود، در کاهش احتمال ابتلای فرد اهدا کننده به سرطان های مختلف تاثیر دارد.

  • کاهش احتمال بروز مشکلات قلبی

با اهدای خون امکان ابتلا به بیماری‌های قلبی تا ۳۰ درصد کاهش می‌یابد. همچنین اگر میزان آهن موجود در بدن زیاد باشد، با انتقال خون می‌توان این مقدار را کاهش داد؛ چرا که افزایش آهن در رگ‌ها باعث تجمع چربی در عروق شده و در نتیجه احتمال گرفتگی رگ و بروز مشکلات قلبی افزایش می ‌دهد.

  • تضمین سلامت کبد

کنترل میزان آهن خون می‌تواند سلامت کبد را تضمین کند چرا که تجمع این ماده در کبد می‌تواند در طولانی ‌مدت موجب بروز سیروز کبدی شود.

  • کنترل وزن

هر دفعه خون دادن باعث سوزانده شدن ۶۵۰ کالری می‌شود. به همین دلیل می‌توان گفت که انتقال خون یک روش موثر برای کنترل یا کاهش وزن محسوب می‌شود.

  • دریافت یک چکاپ سلامتی رایگان

اگر تا به حال خون داده باشید حتما می دانید که هر اهدا کننده باید پیش از این کار به لحاظ فیزیکی ارزیابی شود. این ارزیابی شامل بررسی فشار خون، نبض، دمای بدن و سطح هموگلوبین است. گاهی ممکن است سطح کلسترول نیز مورد بررسی قرار بگیرد. درست است که این ارزیابی فیزیکی یک جایگزین برای یک معاینه جسمی کامل نیست، اما اهدای خون می تواند اطلاعات مفیدی در مورد سلامتی شما ارائه دهد و در صورتی که به عنوان مثال سطح کلسترول یا فشار خون تان بالا باشد، از این شرایط مطلع شده و به پزشک مراجعه خواهید کرد.

  • کم خون هستید یا خیر!

آزمایش هموگلوبین که به عنوان بخشی از روند قبل از اهدای خون انجام می شود، می تواند شما را در جریان اینکه کم خون هستید یا نه، قرار دهد. کم خونی زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز در گردش در بدنتان کافی نیستند.

چه افرادی می توانند خون خود را اهدا کنند؟

اگر شما قصد دارید این عمل نوع دوستانه را انجام دهید نیاز است که شرایط زیر را داشته باشید:

  • سن: بین ۱۷ تا ۶۵ سال
  • وزن: حداقل ۵۰ کیلوگرم
  • دارا بودن شرایط مناسب جسمی و روحی
  • دارا بودن فشارخون متعادل

بنابراین اهدای خون نه تنها یک عمل پسندیده با اجر دنیوی و اخروی محسوب می شود بلکه فواید بی نظیری هم برای سلامتی به همراه دارد که به برخی از آن ها اشاره شد.