یکی از مواردی که در ماه رمضان حائز اهمیت است ، تغذیه صحیح است .در این مقاله سعی شده نکاتی  در رابطه با تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان بیان شود . یکی از مواردی باید مورد توجه قرار بگیرد ، تعادل غذا و مایعات دریافتی است. هرچند کلیه به حفظ آب و نمک بدن کمک می‌کند، اما به هر حال مقداری از آن از طریق تعریق از بین می‌رود .

بنابراین در طول ماه رمضان سعی کنیم از نمک و ادویه اضافی پرهیز کنیم ، چرا که عدم توجه به مصرف ادویه جات و خوردن غذاهای شور و تند سبب کم آب شدت بدن و تشنگی خواهد شد . همچنین نوشابه ها و انواع شربت ها باعث تکرر ادرار شده و باعث کم آبی بدن می شوند، بنابراین بهتر است ، این مواد را در این ماه از سفره غذایی خود حذف کرده یا کاهش دهیم.

برای جلوگیری از تحلیل عضلات، باید به اندازه کافی مواد غذایی انرژی‌ زا مانند کربوهیدرات و چربی مصرف کرد . در این ماه قرار نیست که خود را کاملا از غذا خوردن محروم کنیم ، بنابراین باید مانند باقی روزها کربوهیدرات و چربی را در رژیم غذایی خود داشته باشیم تا بدن مجبور به تامین انرژی از طریق تجزیه پروتئین نشود . پروتئین و کلسیم را فراموش نکنید ، مطمئن شوید که به اندازه کافی پروتئین و کلسیم از غذاهایی مانند گوشت، لبنیات، حبوبات و تخم مرغ دریافت می کنید.

متاسفانه یکی از مشکلاتی که برای روزه داران اتفاق میفتد ، کاهش حرکت روده ها است .در جهت رفع این مشکل باید فیبرها را به عنوان بخش مهمی از رژیم غذایی خود در نظر داشت . اگر برنامه غذایی  حاوی خوراکی‌های سرشار از فیبر مانند غلات سبوس‌دار، میوه‌ها و سبزیجات باشد، هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد.

درطول روزهای ماه رمضان معده به مدت طولانی خالی مانده است و اگر با سرعت و بدون توجه شروع بخوردن کنیم معده به یک باره پر شده و نمی تواند هضم غذا را به درستی انجام دهد ، بنابراین در وعده افطار وعده‌های غذایی را سبک راانتخاب کنیم. غذاهایی مانند زولبیا و بامیه با وجود طعم خوب بعد از ساعت‌ها روزه داری انتخاب خوبی برای معده نیستند اما میوه‌ها علاوه بر لذت‌بخش بودن، انتخاب سالم و مناسبی هستند.

در ماه رمضان به خاطر اینکه وعده های غذایی کم شده و مدت زمانی تغذیه و خوردن غذا کمتر است باید در هنگام خوردن دقت زیادی داشت تا باعث ایجاد مشکلات گوارشی و سوء هاضمه نشود. آهسته میل کردن غذا سبب هضم آسان‌تر غذا می‌شود. از آنجا که بعد از ساعت‌ها روزه‌داری امکان پرخوری بالاست، بهتر است از قبل به آهسته غذا خوردن عادت کرد تا با شروع افطار دچار پرخوری نشویم. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان می‌برد تا مغز پیام سیر شدن را دریافت کند. در واقع با آهسته میل کردن غذا این فرصت را در اختیار مغز قرار می دهیم .

باید میزان انرژی مصرفی را کنترل کرد ، وقتی صحبت از اهمیت تغذیه در ماه رمضان می‌شود نباید به اشتباه فکر کرد که پس از ساعت‌ها روزه‌داری باید بیش از آنچه بدن نیاز دارد، غذا مصرف کرد. مقدار وعده‌های غذایی باید کنترل شود تا از اضافه شدن وزن و مشکلات گوارشی پیشگیری شود.

امام رضا علیه السلام فرمود: «فانَّ صلاح البدن وَ قوِامَه یَکونُ بِالطَّعامِ والشَّرابِ و فَسادَهُ یَکونُ بهما»؛

سلامتی و پایداری بدن و همچنین بیماری آن ، به غذا و نوشیدنی است».