چنانچه وقت ندارید تا این مقاله را بخوانید می توانید آن را گوش دهید.
بروسلوزیس/brucellosis که با نام تب مالت هم شناخته می شود، یکی از بیماری های عفونی قابل انتقال بین انسان و حیوان است و یکی از مهم ترین این بیماری ها به حساب می آید. زمانی که مردم با حیوانات آلوده یا محصولات غیر پاستوریزه ی آنها نظیر شیر و… در تماس باشند می توانند این بیماری را بگیرند.
بیماری بروسلوزیس
بیماری های عفونی آن دسته از بیماری ها هستند که قابل انتقال و مسری اند. عفونت ها می توانند توسط طیف وسیعی از عوامل بیماری زا به ویژه باکتری ها و ویروس ها ایجاد شوند. میزبان هم می تواند با سیستم ایمنی خود در برابر آنها مقاومت کند. بروسلوزیس یا تب مالت نوعی بیماری عفونی است که در اثر باکتریی به نام بروسلا/ brucella ایجاد می شود. این باکتری در اکثر موارد از دام و فراورده های دامی غیر پاستوریزه به انسان منتقل می شود. انتقال انسان به انسان آن خیلی نادر است.
راه های انتقال
خوردن و آشامیدن
زمانی که گوسفند، بز، گاو یا شتر به باکتری بروسلا آلوده باشد شیر آنها هم آلوده است. معمول ترین و محتمل ترین راه برای دریافت این باکتری از دام آلوده، خوردن یا نوشیدن شیر و لبنیات خام یا غیر پاستوریزه است. پاستوریزه شدن در واقع فرایندی است که طی آن میکروب های بیماری زا از بین می روند. اگر شیر حیوانات آلوده پاستوریزه نشود، عفونت به افرادی که شیر و یا پنیر حاصل از آن را مصرف می کنند منتقل می شود.
استنشاق
تنفس باکتری عامل تب مالت می تواند منجر به عفونت شود. این خطر بیشتر متوجه افرادی است که در آزمایشگاه با این باکتری سرو کار دارند. افزون بر این کارمندان کشتارگاه و بسته بندی کنندگان گوشت که در معرض باکتری قرار می گیرند می تواند به این بیماری مبتلا می شوند.
ورود باکتری به بدن از طریق پوست، زخم و…
در صورتی که فرد به صورت فیزیکی با حیوان آلوده در تماس باشد باکتری می تواند از طریق زخم وارد بدن شود. این مسئله برای کسانی که تماس نزدیک با حیوانات یا حتی مواد دفعی آنها دارند مانند کارکنان کشتارگاه، کارکنان کارخانه بسته بندی گوشت، دامپزشکان و… مشکل ایجاد می کند.
انتشار فرد به فرد بروسلا بسیار نادر است. مادر آلوده که به نوزاد خود شیر می دهد ممکن است باعث انتقال عفونت به نوزاد شود. انتقال از طریق فعالیت جنسی نادر است. علاوه بر اینها انتقال ممکن است از طریق انتقال خون آلوده یا بافت آلوده صورت بگیرد.
پیشگیری
بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به عفونت بروسلوزیس این هست که مطمئن شوید از موارد زیر مصرف نمی کنید:
- گوشت نیم پز
- لبنیات غیر پاستوریزه شامل
- شیر
- پنیر
- بستنی
فرایند پاستوریزه شدن زمانی است که شیر خام گرم شود و برای مدت کوتاهی در دمای بالا بماند. این پروسه ی گرم کردن، باکتری های مضر را از بین می برد. اگر مطمئن نیستید که لبنیات پاستوریزه شده اند یا نه از مصرف آن خودداری کنید.
افرادی که با بافت های حیوانات کار می کنند مانند شکارچیان و دامداران باید با استفاده از موارد زیر از خود مراقبت کنند:
- دستکش
- عینک ایمنی
- لباس مناسب
این موارد کمک می کنند تا از ورود باکتری از طریق زخم و چشم و… جلوگیری شود.
علائم بیماری
دوره نهفتگی بیماری (از زمان تماس با منبع عفونت تا بروز علایم) اغلب بین ۱ تا ۳ هفتهاست، ولی گاهی تا ۶ ماه طول می کشد. بروسلوزیس می تواند باعث طیف وسیعی از علائم و نشانه ها شود که برخی از آنها ممکن است برای مدت طولانی تظاهر کنند.
علائم اولیه عبارت اند از:
- تب
- تعریق
- بی حالی
- بی اشتهایی
- سردرد
- درد در عضلات، مفاصل و کمر
- خستگی
برخی از علائم و نشانه ها ممکن است برای مدت طولانی تری باقی بمانند. برخی دیگر ممکن است هرگز ناپدید نشوند یا دوباره تکرار شوند. مانند:
- تب های مکرر
- آرتروز
- تورم ناحیه بیضه و کیسه بیضه
- تورم قلب (اندوکاردیت)
- علائم عصبی (در حداکثر ۵٪ موارد)
- خستگی مزمن
- افسردگی
- تورم کبد و/یا طحال
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
تب مالت در اوایل بیماری، می تواند به سختی تشخیص داده شود؛ زیرا اغلب اوقات علائم آن مانند آنفلوانزا (سرماخوردگی) است. اگر تب شدید ناگهانی، درد های عضلانی یا ضعف غیرعادی دارید، به پزشک مراجعه کنید.
درمان
قبل از شروع درمان، تشخیص عفونت بروسلوزیس باید توسط پزشک انجام شود. بدین منظور آزمایشهایی برای جستجوی باکتری در نمونههای خون، مغز استخوان یا سایر مایعات بدن انجام میشود. علاوه بر این، آزمایش خون می تواند برای تشخیص آنتی بادی ها علیه باکتری انجام شود. آنتی بادی درواقع پروتئینی از سیستم ایمنی بدن است که علیه عامل بیگانه یا آنتی ژن (در اینجا باکتری بروسلا) تولید می شود. پس از تشخیص عفونت، پزشک می تواند آنتی بیوتیک تجویز کند. آنتی بیوتیک ها دسته وسیعی از دارو ها هستند که علیه عفونت های باکتریایی استفاده می شوند. مصرف آنها بدون نظر پزشک تبعات و عواقب بدی دارد که امروزه به یک معضل جهانی تبدیل شده.
بسته به دوره ی درمان و شدت بیماری ریکاوری فرد بین چند هفته تا چند ماه متغیر است. مرگ و میر ناشی از عفونت بروسلوزیس نادر است و در بیش از ۲ درصد موارد رخ نمی دهد.
چناچه تمایل دارید از گلریزان های فعال خیریه حمایت کنید کافی است وارد آن شوید و با مطالعه داستان خانواده از آن ها حمایت کنید.