شکافی سرباز کرده در خانواده­ ها!

مقدمه

تفاوت بین نسل­ ها موضوع تازه­ای نیست و همیشه بوده اما طی پژوهش‌های سال‌‌های اخیر این موضوع مشخص شده است که با پیدایش و گسترش شهرنشینی و ظهور تکنولوژی‌های جدید می‌توان گفت که نسل جدید با چیزی فرای تفاوت نسلی مواجه هست، که به آن شکاف بین نسل ها می­گوییم. موضوعی پر اهمیت که مقاله­ی اینبار التیام را به خود اختصاص داده است.

شکاف بین نسلی را بشناسیم.

شاید خود کلمه­ ی نسل، یک مفهوم کاملا ملموسی برای جامعه داشته باشد ولی اگر بخواهیم تعریفی از آن ارائه دهیم می­توان اینگونه گفت که به متولدین یک دوره زمانی خاص که در مواردی مثل تحصیل، اشتغال، فرزند آوری، اعتقادات، ارزش­ ها و… با هم اشتراک دارند نسل می­گویند. عدد دقیقی برای یک نسل تعریف نشده اما عمر یک نسل را چیزی حدود ۳۰ سال می­دانند. تقسیم بندی نسل­ ها در هر منطقه با توجه به حوادث و اتفاقات آن منطقه با هم فرق دارد. مثال بارزش هم نسل دهه شصت خودمان است که با توجه به رخدادهای دوره­ی خودش بسیار با دیگر نسل­ها متمایز است و همچنین در یک کشور خارجی وجود ندارد.

تفاوت­ های بین نسلی همیشه بوده اما تا قبل از قرن بیستم این تفاوت­ ها اصلا به چشم نمی ­آمدند که بخواهیم آن ها را شکاف بنایم. در گذشته جوان­ ها حتی بعد از استقلالشان همچنان نزدیک پدر و مادر خود می­ماندند و به قولی یک خانواده، شبکه ­ای را در نزدیکی هم تشکیل می­دادند و حتی در مسئله ­ای مثل شغل و منبع درآمد نیز در پیشه­ ی خانوادگی خود مشغول می­شدند. در قرن بیستم با پیشرفت تکنولوژی و سهولت ارتباطات، نسل جوان با فرهنگ و سبک زندگی جدیدی رو به رو شد و همین موضوع باعث شد تفاوتی که در گذشته بین نسل ها بوده و اصلا شکاف عمیق و بزرگی به حساب نمی­آمد به یک دره­ بدل شود که احداث یک پل ارتباطی روی آن اصلا کار آسانی نباشد.

آسیب­ های شکاف بین نسلی

شکاف نسلی اغلب اوقات در یک خانواده بین پدر و مادر و فرزندان بروز پیدا می­کند ولی به این معنی نیست که در خارج از بستر خانواده آن را نبینیم، مثلا در مدرسه بین معلم و دانش آموز نیز ممکن است شکاف نسلی معضلاتی را ایجاد کند اما چون دانش آموز و معلم زمان زیادی را با هم نمی­گذرانند این مسائل خیلی به چشم نمی­آید ولی در محیط خانه و خانواده که والدین و فرزندان مدت زیادی را با هم می­گذرانند این شکاف نسلی اگر حل نشده باقی بماند برخورد و تنش را بالا می­گیرد و گفت و گوی مهربانانه جای خودش را به نزاع می­دهد که همین مسئله حرف شنوی دو طرف را نسبت به احساسات و خواسته­های به حق طرف مقابل کاهش می­دهد و به قولی آنقدر شکاف بین نسل­ها زیاد می­شود که برای شنیده شدن باید فریاد زد! وقتی در خانه­ای که قرار بوده محل آرامش و تقویت روان باشد مجبور باشی با کلاه خود و شمشیر قدم بزنی خود به خود هر فرد می­رود به دنبال جایگزینی دیگر تا آرامشش را تامین کند! که مشکل تازه از اینجا شروع می­شود. در موارد شدید، طرفین حتی تصمیم می­گیرند که یکدیگر را رها کنند.

احداث پل! کارگران مشغول کارند!

حالا که عمق فاجعه را درک کردید باید راه حل را بگوییم، راه حلی ساده که محیط خانه و خانواده را به گونه­ای تغییری می­دهد که هیچ جایگزینی نداشته باشد.

  1. ذهن باز داشته باشید.

طرز فکر بچه­ها با طرز فکر والدین متفاوت است. والدین اغلب فکر می­کنند به دلیل اینکه قبلاً در سنی که فرزندشان درحال حاضر است بوده­اند و آن دوران را یکبار گذرانده­اند می­دانند فرزندشان چگونه فکر می­کند، اما حقیقت چیز دیگریست! در واقع دنیای اکنون و شیوه زندگی با گذشته بسیار فرق کرده و این مسئله­ای است که کمتر مورد توجه والدین قرار می­گیرد. به همین دلیل است که باید ذهنی باز داشته باشید و تصور نکنید که آنها باید دقیقاً مانند شما باشند. همچنین باید درک کنید که مواردی وجود دارد که در زمان شما در جامعه مورد پذیرش جامعه نبوده اما حالا قابل قبول شده­اند، بنابراین برای فرزند شما هم قابل قبول است.

  1. ارتباط و تعامل

اختصاص دادن زمان برای برقراری ارتباط با فرزندانتان هر روز بسیار مهم است. عمل ساده صحبت کردن در مورد روز یکدیگر در پایان روز می­تواند به شما کمک کند تا یکدیگر را بشناسید و صحبت آزادانه در اطراف یکدیگر را آسان­تر کند. بچه‌ها باید بدانند که می‌توانند با هر چیزی به والدین خود نزدیک شوند، چیزی که در نهایت می‌تواند به والدین آرامش خاطر بدهد، زیرا نیازی نیست نگران پنهان کاری فرزندانشان باشند.

  1. عشق بی قید و شرط

عشق راهی برای عبور از مرزها و گرد هم آوردن افراد است. پس به فرزندان خود نشان دهید که چقدر آنها را دوست دارید. این عشق و حمایت بی‌ قید و شرطی که از شما دریافت می‌کنند بسیار دلگرم ‌کننده است و باعث می‌شود کودکان تمایل بیشتری به نشان دادن همان عشق و درک داشته باشند.

  1. فهمیدن و درک کردن

با گوش دادن، درک به دست می­آید و این بدان معناست که شما باید یاد بگیرید که خود را به جای فرزندتان بگذارید و سعی کنید از آنچه به شما می­گوید چه احساسی دارد و چه می­خواهد. اگر بتوانید بفهمید فرزندتان از کجا آمده است، می‌توانید این شکاف نسلی را تا حدودی از بین ببرید.