مقدمه:
استعمال سیگار نه تنها به ریه بلکه تقریباً به تمام اعضای بدن آسیب میرساند، باعث بسیاری از بیماریها می شود و به طور کلی سلامت افراد سیگاری را کاهش می دهد. در ادامه مقاله به عوارض سیگار کشیدن میپردازیم.
تاریخچهای مختصر از سیگار
سرطان ریه زمانی یک بیماری بسیار نادر بود، به قدری نادر که پزشکان هنگام مواجهه با یک مورد توجه ویژهای به آن داشتند و تصور میکردند که وقوع این بیماری یک بار در زندگی هم عجیب است. با مکانیزه شدن تولید سیگار و بازاریابی انبوه آن در اواخر قرن نوزدهم، عادت به سیگار کشیدن هم رایج شد، اما رواج سیگار در بازار جهانی باعث یک اپیدمی و شیوع جهانی سرطان ریه شد، به گونهای که امروزه سرطان ریه (بعد از سرطان پروستات) دومین سرطان شایع در مردان است.
اثرات سیگار بر بدن و سیستمهای مختلف
مهم نیست که چگونه تنباکو را میکشید، تنباکو برای سلامتی شما خطرناک است. هیچ ماده ایمنی، در هیچ محصول تنباکویی، از استون و قطران گرفته تا نیکوتین و مونوکسید کربن وجود ندارد. موادی که استنشاق میکنید فقط روی ریههای شما تأثیر نمیگذارند. آنها میتوانند کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهند.
سیستم عصبی
یکی از مواد موجود در تنباکو، نیکوتین است که باعث تغییر خلق و خوی میشود. نیکوتین تنها در چند ثانیه به مغز شما میرسد و باعث میشود برای مدتی احساس انرژی بیشتری کنید. اما با از بین رفتن این اثر، احساس خستگی خواهید داشت و میل به استعمال تنباکو بیشتر میشود. نیکوتین به شدت عادت آفرین است، به همین دلیل است که ترک سیگار برای افراد بسیار دشوار است. ترک فیزیکی نیکوتین میتواند عملکرد شناختی شما را مختل کند و باعث احساس اضطراب، تحریک پذیری و افسردگی شود؛ همچنین میتواند باعث سردرد و مشکلات خواب شود.
سیستم تنفسی
هنگامی که دود حاصل از سیگار را استنشاق میکنید، مواد پرتوزا و خطرناکی را که میتوانند به ریههای شما آسیب برسانند را با اختیار خود وارد ریههایتان میکنید که باعث آسیب و مشکلات متعددی میشود. همراه با افزایش احتمال ابتلای به عفونتها، افرادی که سیگار میکشند در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای ریوی هستند مانند:
- آمفیزم/ emphysema، تخریب کیسههای هوایی در ریهها که باعث کاهش سطح تنفسی میشود. یعنی ریههای شما نمیتوانند اکسیژن کافی را جذب کنند.
- برونشیت مزمن، التهاب دائمی که پوشش لولههای تنفسی ریهها را تحت تاثیر قرار میدهد.
- بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
- سرطان ریه
کودکانی که والدینشان سیگار میکشند نسبت به کودکانی که والدینشان سیگار نمیکشند بیشتر مستعد ابتلا به سرفه، خسخس سینه و حملات آسم هستند. آنها همچنین در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پنومونی (التهاب سطوح تنفسی در اثر عفونت) و برونشیت (التهاب مجاری تنفسی) هستند.
سیستم قلبی عروقی
سیگار به کل سیستم قلبی عروقی شما آسیب میرساند. نیکوتین باعث سفت شدن رگهای خونی میشود که جریان خون را محدود میکند. با گذشت زمان، کاهش قطر عروق، همراه با آسیب به رگهای خونی، میتواند باعث بیماریهایی مربوط به شریان محیطی شود.
سیگار همچنین فشار خون را بالا میبرد، دیواره رگهای خونی را ضعیف میکند و احتمال لخته شدن خون را افزایش میدهد، که همه اینها با هم، خطر سکته مغزی را افزایش می دهند.
سیگار نه تنها بر سلامت قلب و عروق شما تأثیر میگذارد، بلکه بر سلامت اطرافیان شما که سیگار نمیکشند نیز اثر گذار است. قرار گرفتن در معرض دود سیگار برای افراد غیرسیگاری خطری مشابه با فردی که سیگار میکشند دارد. خطراتی نظیر سکته مغزی، حمله قلبی و بیماری قلبی است.
تاثیر بر پوست، مو، ناخن
علائم واضحتر سیگار کشیدن شامل تغییرات پوستی است. مواد موجود در دود تنباکو در واقع ساختار پوست شما را تغییر میدهد. یک مطالعه اخیر نشان داده است که سیگار به طور چشمگیری خطر ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی (سرطان پوست) را افزایش میدهد.
ناخنهای دست و پا از اثرات سیگار مصون نیستند. سیگار احتمال عفونت قارچی ناخن را افزایش میدهد.
موها نیز تحت تأثیر نیکوتین قرار میگیرند. یک مطالعه قدیمی نشان داد که مصرف سیگار و تنباکو ریزش مو، طاسی و سفیدی مو را افزایش میدهد.
سیستم گوارشی
سیگار خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، حنجره و مری را افزایش میدهد. همچنین احتمال بروز سرطان پانکراس در افراد سیگاری بیشتر هست. حتی افرادی که “سیگار میکشند اما استنشاق نمیکنند” با افزایش خطر ابتلا به سرطان دهان روبرو هستند.
سیگار همچنین بر انسولین تأثیر میگذارد و احتمال ایجاد مقاومت به انسولین را افزایش میدهد. مقاومت به انسولین شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و عوارض آن قرار میدهد.
سیستم جنسی و تولید مثل
نیکوتین بر جریان خون در ناحیه تناسلی مردان و زنان تأثیر می گذارد. برای مردان، این موضوع میتواند عملکرد جنسی را کاهش دهد، بر روی شکل و مورفولوژی اسپرم، توانایی حرکت و تراکم اسپرم اثر گذار باشد. سیگار همچنین ممکن است سطح هورمونهای جنسی را در مردان و زنان کاهش دهد که ممکن است منجر به کاهش میل جنسی شود.
ترک سیگار
ترک سیگار دشوار است، اما پزشک میتواند به شما در برنامه ریزی کمک کند. انواع مختلفی از داروها وجود دارد که میتواند به شما در ترک سیگار کمک کند. همچنین میتوانید به مرکز منابع ترک سیگار مراجعه کنید. از آنجایی که سیگار بر هر سیستم بدن تأثیر میگذارد، یافتن راهی برای ترک، مهمترین قدمی است که میتوانید برای داشتن زندگی طولانیتر و شادتر بردارید.