ما انسان‌ها و بسیاری از موجودات این جهان برای ادامه حیات خود نیازمند عنصری به نام اکسیژن هستیم. اکسیژن موجود در هوا از طریق ریه‌ها وارد بدن شده و خون اکسیژن را به تمام قسمت‌های بدن می‌رساند. غذایی که مصرف می‌کنیم نیز به وسیله اکسیژن در بدن تبدیل به انرژی می‌شود.

گاهی اوقات به علت بیماری و یا عوامل دیگر ریه‌های ما نیاز به اکسیژن خالص پیدا می‌کنند، مانند این روزها که بسیاری از بیمارهای مبتلا به کووید ۱۹ به دلیل عدم دریافت اکسیژن ناکافی جان خود را از دست می‌دهند.

برای تأمین اکسیژن مورد نیاز دستگاهی به نام اکسیژن ساز طراحی شده است.

انواع دستگاه اکسیژن ساز خانگی : بسیاری از افراد به دلیل بیماری‌های مزمن ریوی و یا بیماری‌های ژنتیکی نیاز مداوم به اکسیژن خالص دارند. بسیاری از جانبازان شیمیایی نیز بدون تنفس اکسیژن غنی شده، قادر به نفس کشیدن نمی‌باشند. چنین افرادی چون نیاز مداوم به اکسیژن دارند، باید در منزل خود از اکسیژن ساز خانگی استفاده کنند.

  1. دستگاه اکسیژن ساز قابل حمل : این نوع اکسیژن ساز طوری طراحی شده است که به راحتی قابل حمل باشد و برای بیمارانی که نیاز مداوم به اکسیژن دارند و تمایل دارند در اجتماع حضور پیدا کنند، مناسب می‌باشد. این دستگاه کوچکتر و سبکتر از مدل ثابت می‌باشد.

 خانواده‌ها برای سالمندان خود که مشکل قلبی و یا تنفسی دارند، نیز ترجیح می‌دهند از اکسیژن ساز خانگی پرتابل استفاده کرده و هنگام جابجایی آن‌ها و یا بیرون بردن از منزل جهت هواخوری و یا کارهای دیگر مشکلی نداشته باشند. دلیل بسیار مهم دیگری که استفاده از اکسیژن ساز خانگی را بسیار رایج کرده است، خطرناک بودن کپسول‌های اکسیژن و قابل اشتعال بودن آن می‌باشد.با شیوع ویروس کرونا، خرید و استفاده از این دستگاه بیشتر به چشم می‌خورد. زیرا بسیاری از بیماران کرونایی از بیمارستان مرخص شده و طبق تجویز پزشک و به دلیل آسیب دیدن ریه و کاهش سطح اکسیژن خون، باید مدتی از اکسیژن خالص استفاده کنند. در این صورت می‌توانند با استفاده از این دستگاه براحتی تنفس کرده و تا بهبودی کامل، در منزل استراحت کنند.این دستگاه هم با برق و هم باتری قابل شارژ کار می‌کند و باتری‌های آن به راحتی قابل شارژ در اتومبیل نیز می‌باشد.این دستگاه طوری طراحی شده است که دارای سنسورهای بسیار حساسی می باشد و دم و بازدم بیمار را تشخیص داده و هنگام دم اکسیژن تولید شده و هنگام بازدم اکسیژن قطع می‌شود.ظرفیت تولید اکسیژن سازهای خانگی معمولاً ۳، ۵، ۶، ۷، ۸، ۱۰ لیتر در دقیقه می‌باشد.بیماران آسم حاد معمولاً از اکسیژن ساز ۳ تا ۵ لیتر در دقیقه و بیمارانی که ریه‌هایشان آسیب جدی دیده است و نیاز به اکسیژن بیشتری دارند از دستگاه ۷ تا ۱۰ لیتر در دقیقه استفاده می‌کنند.

  1. دستگاه اکسیژن ساز ثابت : دستگاه اکسیژن سازهای ثابت بیشتر در بیمارستان‌ها، منازل و خانه سالمندان کاربرد دارند. جهت راحتی حمل دستگاه از اتاقی به اتاق دیگر چرخ هایی زیر دستگاه نصب شده است. البته حمل این مدل به راحتی  اکسیژن سازهای قابل حمل نیست.

کاربردهای دستگاه اکسیژن ساز :

  • کمک تنفس بیمارانی که مشکل ریوی دارند.
  • بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز درمانی
  • کمک درمان بیماران قلبی
  • تنظیم فشار خون در بیماران قلبی
  • کمک تنفس بیماران مبتلا به آسم
  • در بیماران باردار جهت رشد بهتر جنین
  • اکسیژن رسانی به مغر و کارایی بهتر حافظه
  • پر کردن کپسول های اکسیژن با اکسیژن غنی شده
  • بهبود خون رسانی به قسمت های مختلف بدن
  • کمک تنفسی، و تنظیم بهتر فشار خون و گردش خون در افراد سالمند

 نگهداری از دستگاه اکسیژن ساز :عمر مفید دستگاه اکسیژن ساز معمولاً بین ۷۰۰ تا ۱۵۰۰ ساعت می باشد. عوامل زیادی از جمله کیفیت دستگاه، شیوه استفاده از دستگاه، رعایت نکات مربوط به نگهداری از دستگاه و … بر این طول عمر دستگاه تاثیر دارد. استفاده نادرست از دستگاه سبب کوتاه شدن طول عمر دستگاه خواهد شد.