مقدمه:
در روزگاری زندگی میکنیم که همه توجهات، معطوف به بعد مادی و فیزیکی زندگی انسان است و کمتر به عواطف و احساساتمان که شاکله بُعد فیزیکی هستند توجه میشود. در این مقاله به مفهوم Therapist و اهمیت آن میپردازیم.
Therapist نامی گسترده است که به متخصصانی اطلاق میشود که برای ارائه درمان و توانبخشی آموزش دیدهاند. این اصطلاح اغلب برای روانشناسان به کار میرود، اما میتواند شامل دیگر حیطههای کاری نیز باشد که خدمات مختلفی ارائه میدهند از جمله مددکاران اجتماعی، مشاوران، مربیان زندگی، روانپزشکان و… .
در واقع Therapist تلاش میکند تا به شما در غلبه بر موضوع و مشکلی که ذهنتان را درگیر کرده کمک کند. در این مقاله نگاهی کوتاه خواهیم داشت به آنچه که باید از مشاور یا Therapist خود انتظار داشته باشید.
انواع Therapist
تراپیستها با توچه به حیطه فعالیتشان انواع مختلفی دارند. برخی از آنها عبارتند از:
- تراپیست اعتیاد
- تراپیست کودکان
- تراپیست ازدواج و خانواده
- کاردرمانی
- فیزیوتراپیست
- و…
هیچ رویکرد واحدی یک تراپیست یا مشاور را تعریف نمیکند. بسیاری از مشاوران عمومی رویکرد و روش کاری و ارتباط خود با مراجعه کننده را به گونهای تغییر میدهند که متناسب با او باشد. بنابراین، برنامه درمانی شما ممکن است بسیار متفاوت از یک دوست باشد، حتی اگر هر دو به یک تراپیست مراجعه کرده باشید.
دلایل مراجعه به تراپیست
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است بخواهید با یک تراپیست صحبت کنید. تجربه علائم مربوط به وضعیت سلامت روان، مانند افسردگی و احساس غم یکی از دلایل اصلی تصمیم گیری افراد برای مراجعه به تراپیست است. برخی از دلایل صحبت با تراپیست عبارت اند از:
- اضطراب
- مسائل رفتاری
- افسردگی
- دشواری در کنار آمدن با تغییرات زندگی
- احساس تنهایی
- احساس بی ارزشی
- اندوه
- عزت نفس پایین
- افکار منفی
- مشکلات مقابله با یک بیماری مزمن
- مشکلات خواب
- مسائل مربوط به روابط با افراد
- معضلات اجتماعی
- مسائل مربوط به مواد یا الکل
- افکار خودکشی یا خودآزاری
- ضربههای روحی
تاثیر تراپیست
تراپیست میتواند به افراد کمک کند تا تغییرات مثبتی در زندگی خود ایجاد کنند. تأثیری که تراپیست بر زندگی شما میگذارد میتواند به عوامل مختلفی از جمله شدت علائم و نوع درمانی که دریافت میکنید بستگی داشته باشد. برخی از راهها و روشهایی که ممکن است از مراجعه به تراپیست بهرهمند شوید عبارت اند از:
- اتخاذ عاداتی که ممکن است به سلامت جسمی و روانی بهتر منجر شود.
- ایجاد آگاهی بهتر از افکار خود و اینکه چگونه آن افکار به ایجاد رفتارها منجر میشود.
- فرد اَعمال و افکار خود را از منظری متفاوت بررسی میکند.
- احساس حمایت و درک شدن به فرد القا میشود.
- به دست آوردن بینش بیشتر در مورد تجربیات و رفتارهای خود.
- به دست آوردن خودآگاهی بیشتر.
- بهبود روابط خود با دیگران.
- یادگیری مهارتهای جدید مقابلهای که به شما کمک میکند استرس را به طور موثرتری مدیریت کنید.
- به فرد کمک میکند تا بتواند ترس و نگرانیهای خود را با یک فرد بی طرف و دلسوز در میان بگذارید.
درمان چقدر موثر است؟
تحقیقات نشان میدهند که تراپیست میتواند در درمان شرایط سلامت روان موثر باشد. در مقایسه با داروها، تراپیست عوارض جانبی کمتر و همچنین نرخ عود کمتری پس از توقف درمان دارد. همچنین میتواند به افراد کمک کند تا مهارتهای مقابلهای جدیدی را توسعه دهند که میتواند تاب آوری را تقویت کند.
چه چیزی را باید انتظار داشت؟
اگر قبلاً به تراپیست مراجعه نکردهاید، داشتن شک و ترس طبیعی است. مراجعه به تراپیست بسیار شبیه مراجعه به پزشک است.
در طول اولین ویزیت، تراپیست شما موارد زیر را انجام خواهد داد:
- در مورد علائم خود و آنچه امیدوارید از درمان به دست آورید از شما میپرسد.
- مصاحبهای انجام میدهید که به عنوان مصاحبه پذیرش/ intake interview شناخته میشود، که نسخهای روانشناختی از معاینه فیزیکی است.
- ارائه یک برنامه درمانی، شامل تشخیص، اهداف درمان، تکنیکهای دستیابی به آن اهداف، و تخمین تعداد جلسات مورد نیاز
- قرار ملاقات بعدی را تعیین میشود، یا شما به یک متخصص یا برای آزمایش تشخیصی ارجاع داده میشوید.
باورهای نادرست در مورد تراپیست.
تصورات غلط زیادی در مورد معنای انجام روان درمانی وجود دارد. در اینجا چند تصور غلط رایج صحبت میکنیم:
- تراپیست مانند دوستی است که برای گوش دادن به حرفهایتان از شما پول میگیرد!
درواقع تراپیست برای اینکه بتواند سلامت روان مراجعه کننده را بهبود ببخشد باید علم کافی را نیز دارا باشد و اینگونه نیست که شما با صحبت کردن با هر شخص دیگری بتوانید اثرات مراجعه به یک تراپیست با سواد و با تجربه را دریافت کنید.
- تراپیست به شما میگوید چه کار کنید.
اکثر تراپیستها به شما نمیگویند چه کاری انجام دهید. آنها مربی ورزشی نیستند که از حاشیه زندگیتان دستورات را فریاد بزنند. یک تراپیست خوب مهارتهای لازم برای زندگی بهتر را با مراجعه کننده خود تمرین میکند. قرار است کار با تراپیست به شما این امکان را بدهد که خودتان با مشکلات زندگی خود کنار بیایید نه اینکه برای حمایت به آنها وابسته شوید.
- تراپیستها میتوانند ذهن خوانی کنند.
تراپیستها سعی نمیکنند حدس بزنند که شما به چه چیزی فکر میکنید یا به درون ذهن شما نفوذ کنند. تراپیستِ شما به آنچه فکر میکنید علاقه مند میشود، زیرا او سعی دارد به شما کمک کند. برای مثال تراپیست در فرآیند گفتار درمانی از شما میخواهد که جزئیات زندگی و مبارزات روزانه خود را به اشتراک بگذارید تا پیشرفت کنید و مشکلات خود را حل کنید. آنها فقط آن چیزی را که شما با آنها به اشتراک میگذارید را میدانند، و این همان چیزی است که آنها را از دوستان یا عزیزان شما متمایز میکند. هرچه مسائل بیشتری را با تراپیست خود در میان بگذارید، پیوند قویتری ایجاد خواهید کرد و در مسائلی که به کمک نیاز دارید پیشرفت بیشتری خواهید داشت.