دراین مقاله سعی شده است با بیان نکاتی در مورد موسسات خیریه معتبر بتوانیم تا حدودی ابهامات ذهنی را دراین باره برطرف کنیم و پیش از اهدای کمکهای نقدی یا غیر نقدی، با شناسایی و بررسی فعالیتهای یک موسسه درباره معتبر بودن یا نبودن آن تصمیم بگیریم.
چگونه به موسسات خیریه اعتماد کنیم؟
ویژگیهای موسسات خیریه معتبر
بسیاری از مواقع پیش آمده است که تصمیم گرفتهایم به دیگران کمک کنیم اما با توجه به تجارب ناخوشایندی که درباره سوء استفاده موسسات خیریه و یا افراد به ظاهر خیّر شنیدهایم ،دچار تردید شدهایم. امروزه با وجود تکنولولوژی به راحتی میتوانیم شبکه های اجتماعی مختلف یک موسسه خیریه و وب سایت آن را دنبال کنیم و نحوه عملکرد موسسه را در زمینههای مختلف بررسی کنیم و مهمترازهمه میتوانیم از نظرات دیگران را درباره این موسسه اگاه شویم.
سازمانهای مردمی، موسسات و انجمنهای خیریه برای فعالیت و دریافت کمکهای مردمی ملزم به اخذ مجوز از نهاد هایی مانند وزارت بهداشت و یا نیروی انتظامی هستند و این نهادها بر فعالیت آنها نظارت میکنند.
در رابطه با موسسات خیریه دولتی نیز اولین روش تشخیص اعتبار، استعلام از طریق سامانه ثبت اسناد و املاک کشور است. این موسسات اگر معتبر و تحت نظارت سازمان بهزیستی باشند حتما در سامانه بهزیستی و وزارت کشور به عنوان یک خیریه ثبت شدهاند. انجمن و موسسات خیریه رسمی، شماره ثبت معتبر دارند و تمرکز آنها بر موضوعات مختلفی میباشد از جمله :
کودکان بی سرپرست و بد سرپرست
- زنان سرپرست خانواده
- زنان مطلقه و ترک شده توسط همسر
- افراد معلول و از کار افتاده
- کودکان کار
- بیمارانی که توانایی مالی کافی برای درمان ندارند
- افرادی که بر اثر حوادث طبیعی خانه و کار خود را از دست دادهاند
- و غیره…
و کمکهای دریافت شده، جز در موارد استثنایی در بخشهای گفته شده، هزینه میشود .
- یکی از روشهای مطمئن در رابطه با کمک کردن به موسسات، مشارکت با موسساتی است که توسط افراد مورد اطمینان ما معرفی شدهاند و صحت آن موسسه خیریه را تایید میکنند.
- خیریههای معتبر اصولا برای کمک به افراد تحت پوشش خود برنامههای خیریه متنوعی مانند خیریه غذا، بازارچه خیریه و … برگزار می کنند. میتوانیم با حضور در این برنامهها و کمپینها، ضمن کسب اطمینان از معتبر بودن آن موسسه، در این فعالیتها مشارکت کنیم.
- نکته دیگری که در رابطه با موسسات معتبر صدق میکند این است که این موسسات از افراد تحت پوشش خود به عنوان ابزاری برای جلب توجه بیشتر و یا تبلیغات استفاده نمیکنند و تا جای ممکن سعی میشود که از این افراد نام برده نشود و اطلاعات و مشخصاتشان محرمانه باقی بماند .
- یک نکتهای که در رابطه با پرداخت حائز اهمیت است این است که، پیش از پرداخت هر مبلغی، کم یا زیاد، به نام صاحب حساب توجه کنیم. موسسات خیریه معتبر اصولا حساب بانکی به نام موسسه دارند و باید کمکمهای نقدی در درگاه پرداخت امنی که توسط بانک مرکزی مورد تایید هست، پرداخت شود.
- اصولا نباید به شماره کارت شخصی پولی واریز شود و تنها در صورتی به حسابی با نام شخصی پول واریز کنیم که از معتبر بودن و درستکاری آن فرد مطمئن باشیم، در غیر این صورت باید به سازمانهای خیریه معتبری که شناسه ثبت دارند مراجعه کنیم.
در انتها به نکات دیگری در مورد خیریه ها نیز باید توجه کرد:
- به حسابهایی که در تماسهای تلفنی که از سوی موسسات خیریه گرفته میشود اگر ناشناس است، به هیچ عنوان واریزی صورت نگیرد.
- از طریق پیامکهایی که حاوی لینک پرداخت هستند، اگر لینک رسمی نیست پرداختی انجام ندهید (تماما فیشینگ است.)
- بررسی نمادهای رسمی معتبر مانند نماد اعتماد الکترونیک، کسب کار مجازی و .. میتواند کمک کننده باشد.